Aiheen kuvaus

  •  

    Yritysten velvoitteet

    Tuotevaatimusten lisäksi lainsäädännössä on velvollisuuksia talouden toimijoille eli henkilönsuojainten valmistajalle, valtuutetulle edustajalle, maahantuojalle, jakelupalvelujen tarjoajalle ja jakelijalle.

    • Valmistajalla tarkoitetaan yritystä, joka valmistaa tai valmistuttaa henkilönsuojainta ja markkinoi sitä omalla nimellään tai tavaramerkillä. Henkilönsuojaimen valmistaja on vastuussa siitä, että henkilönsuojain on turvallinen ja vaatimustenmukainen. Valmistajan on suoritettava kaikki henkilönsuojainta koskevat vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt, laadittava vaadittavat asiakirjat ja kiinnitettävä suojaimeen tarvittavat merkinnät. Valmistajan velvollisuudet on listattu henkilönsuojainasetuksen artiklassa 8.
    • Valtuutetulla edustajalla tarkoitetaan EU:n alueelle sijoittautunutta yritystä, jolla on valmistajan antama kirjallinen valtuutus hoitaa valmistajan puolesta tietyt tehtävät. Valtuutetun edustajan velvollisuudet on listattu henkilönsuojainasetuksen artiklassa 9.
    • Maahantuojalla tarkoitetaan EU:n alueelle sijoittautunutta yritystä, joka saattaa kolmannesta maasta tuotavaa henkilönsuojainta EU:n markkinoille. Maahantuojan on varmistettava, että valmistaja on suorittanut velvollisuutensa henkilönsuojaimen vaatimustenarvioinnissa, laatinut vaadittavat asiakirjat ja kiinnittänyt tarvittavat merkinnät. Maahantuoja vastaa siitä, että henkilönsuojaimet täyttävät eurooppalaiset vaatimukset ja mahdolliset kansalliset erityisvaatimukset. Maahantuojan velvollisuudet on listattu henkilönsuojainasetuksen artiklassa 10.
    • Jakelijalla tarkoitetaan muuta toimitusketjuun kuuluvaa yritystä kuin valmistajaa tai maahantuojaa, joka asettaa tuotteen saataville EU:n markkinoilla. Jakelijalla tarkoitetaan siis yritystä, joka myy EU:n alueella valmistettua tai EU:n markkinoille jo aikaisemmin tuotua henkilönsuojainta. Jakelijoita ovat esimerkiksi henkilönsuojainten vähittäis- ja tukkumyyjät. Jakelijan on tarkistettava, että henkilönsuojaimessa on vaaditut merkinnät ja että suojaimen mukana on vaaditut asiakirjat, ohjeet ja turvallisuustiedot suomeksi ja ruotsiksi. Jakelijoiden velvollisuudet on listattu henkilönsuojainasetuksen artiklassa 11.

    Suomeen henkilönsuojaimia maahantuova talouden toimija voi EU-lainsäädännön mukaan olla joko maahantuoja (tuo suojaimen kolmannesta maasta) tai jakelija (tuo laitteen EU:n markkinoilta). Lisätietoa talouden toimijoiden velvollisuuksista löytyy Tukesin verkkosivuilta.

    Linkkejä:

    Esitys: Henkilönsuojainasetus, taloudentoimijoiden vastuut ja velvollisuudet

    Verkkokauppa

    Etämyynti on kaupankäyntiä, jossa ostaja ja myyjä eivät ole samanaikaisesti läsnä. Tyypillistä etämyyntiä on verkkokauppa. Tuotteen toimitustavalla ei ole etäkaupassa merkitystä. Kyseessä on etämyynti, vaikka toimitustavaksi on sovittu nouto myymälästä, jos itse ostosopimus on tehty etänä. Etämyynnissä on poikkeussääntöjä normaaliin kaupankäyntiin nähden. Lisätietoa etämyynnin säännöistä, kuten annettavista ennakkotiedoista, löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

    Henkilönsuojaimia koskevasta lainsäädännöstä tulevat vaatimukset ovat samoja riippumatta siitä missä suojainta myydään. Verkkokaupassa suojain ja sen pakkaus ei kuitenkaan ole fyysisesti tarkasteltavissa, joten verkkokauppojen myyjille tulee velvollisuus kertoa turvallisen käytön kannalta oleelliset tiedot myytävän suojaimen yhteydessä. Pelkästään verkkokaupassa annettavien tietojen perusteella suojain voidaan katsoa vaaralliseksi tai vaatimusten vastaiseksi, jos siitä annettavat tiedot ovat virheellisiä tai mainonta on vaatimustenvastaista.

    Huomioi ainakin nämä:

    1. Verkkokaupassa pitää antaa turvallisuuden ja/tai ostopäätöksen kannalta keskeisiä tietoja: Kuluttajalla pitää olla mahdollisuus päätellä, voiko hän käyttää henkilönsuojainta turvallisesti.

    2. Tuotteesta annettavat tiedot eivät saa johtaa harhaan (esim. tuotetta, joka ei ole heijastin, ei tule myydä heijastimena)

    3. Annettavia tietoja ovat mm.

    • Varoitukset
    • Henkilönsuojaimen oikean koon valintaan vaikuttavat tiedot

    4. Käyttöön tai käyttöönottoon liittyvät rajoitukset

    Oma tuotemerkki (Private label / Own brand)

    Oman tuotemerkin tuotteella tarkoitetaan tuotetta, jota yritys markkinoi omalla nimellään tai tuotemerkillään, vaikka tuotteen on alun perin valmistanut toinen yritys. Joskus tällainen yritys käyttää itsestään termiä ”valmistuttaja”, mutta lainsäädännön näkökulmasta yritys on valmistaja. Koska yritys on tuotteen valmistaja, koskee yritystä kaikki valmistajan vastuut. Yritys ei voi siirtää vastuuta tuotteen vaatimustenmukaisuudesta, vaan sen pitää tuntea tuotteen ominaisuudet ja valmistusprosessi, sekä omistaa tuotteen vaatimustenmukaisuutta osoittava dokumentaatio.

    Maahantuojaa tai jakelijaa pidetään siis valmistajana, jos

    • henkilönsuojain tuodaan markkinoille omalla nimellä tai tavaramerkillä
    • jo markkinoille saatettua henkilönsuojainta muutetaan tavalla, joka voi vaikuttaa sovellettavien vaatimusten täyttymiseen.

    Tuotteen vaatimustenvastaisuus

    Kaikki talouden toimijat, valmistajat, maahantuojat ja myyjät, ovat osaltaan vastuussa henkilönsuojaimen vaatimustenmukaisuudesta. Suojainten markkinoille saattaminen ei vaadi valvontaviranomaisten ennakkotarkastusta tai hyväksyntää. Markkinavalvontaviranomainen voi kuitenkin valvoa markkinoille saatetun suojaimen vaatimustenmukaisuutta esimerkiksi testauttamalla tai pyytämällä yrityksiltä EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen, teknisiä asiakirjoja ja muita tietoja.

    Jos yritys epäilee, että sen markkinoille saattama tai myymä henkilönsuojain ei täytä vaatimuksia, on yrityksen ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin suojaimen saattamiseksi vaatimustenmukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai tarvittaessa sitä koskevan palautusmenettelyn järjestämiseksi. Jos suojaimen ominaisuudet aiheuttavat riskin turvallisuudelle, terveydelle tai ympäristölle, yrityksen on välittömästi ilmoitettava niiden jäsenvaltioiden viranomaisille, joissa tuote on ollut myynnissä ja ilmoitettava heille yksityiskohtaiset tiedot erityisesti vaatimustenvastaisuudesta ja toteutetuista korjaavista toimenpiteistä.