Henkilönsuojaimet
Aiheen kuvaus
-
EU-tyyppitarkastus
EU-tyyppitarkastuksessa (moduuli B) ilmoitettu laitos arvioi henkilönsuojaimen teknisen suunnittelun ja henkilönsuojaimen näytekappaleen vaatimustenmukaisuuden. Ilmoitettu laitos antaa EU-tyyppitarkastustodistuksen suojaimelle, joka täyttää sitä koskevat vaatimukset.
EU-tyyppitarkastustodistuksen voimassaoloaika on enintään viisi vuotta. Valmistajan on pyydettävä ilmoitettua laitosta tarkistamaan EU-tyyppitarkastustodistus, jos
- valmistaja on tehnyt tuotteeseen muutoksia
- alan kehityksessä on tapahtunut muutoksia, kuten uusi standardiversio on julkaistu
- viimeistään ennen todistuksen voimassaolon päättymispäivää.
EU-tyyppitarkastus (Moduuli B) on kuvattu tarkemmin henkilönsuojainasetuksen liitteessä VIII.
Miten voin varmistua, että saamani EU-tyyppitarkastustodistus on oikea?
- Varmistu, että asiakirja on nimeltään EU-tyyppitarkastustodistus, englanniksi EU type-examination certificate. Esimerkiksi asiakirjat, joiden otsikko on esim. Certificate of conformity tai Certificate of compliance, eivät ole suojainasetuksen edellyttämiä asiakirjoja.
- Tarkista, että tyyppitarkastustodistuksen myöntänyt ilmoitettu laitos on listattu komission Nando-tietokantaan, ja että sillä on oikeus myöntää tyyppitarkastustodistuksia henkilönsuojainasetuksen nojalla (Legislation: Regulation (EU) 2016/425 Personal protective equipment).
- Tarkista, että todistuksessa eritelty tuote on sama kuin mitä olet ostamassa, eli tuote-, tyyppi-, erä- tai sarjanumero täsmäävät EU-tyyppitarkastustodistuksesta löytyviin vastaaviin tietoihin.
- Vertaa todistuksen myöntämispäivää aikaisempiin keskusteluihinne. Jos todistus on myönnetty ihan äskettäin, vaikka olette keskustelleet kaupasta jo pitemmän aikaa, kysy tarkempia tietoja tyyppitarkastusmenettelystä.
- Tarkista, että todistuksessa on voimassaolon päättymispäivä ja että se on korkeintaan 5 vuotta todistuksen myöntämispäivästä.
- Vertaa todistuksessa käytettyä kieltä henkilönsuojainasetuksessa käytettyyn kieleen. Arvioi myös todistuksen yleisilmettä fonttien, jäsentelyn ja kirjoituksen osalta. Virallisissa todistuksissa on usein selkeä jaottelu, eikä niissä esiinny kirjoitusvirheitä. Tarkastele myös todistuksen ylä- ja alaviitteitä sekä mahdollisia vesileimoja ja vertaa niissä esiintyviä kuvia ja logoja ilmoitetun laitoksen verkkosivuilla esitettyihin kuviin ja logoihin.