Aiheen kuvaus

  • Yleistä

    Tämän osion luettuasi: 

    • Tiedät, mitä lait ja määräykset sääntelevät solariumpalvelujen tarjoamisesta kansalaisille  
    • Tunnet toimintaasi liittyvät riskit, vaatimukset ja ohjeet 
    • Tiedät, mikä viranomainen toimintaasi valvoo ja mistä saat lisätietoa.  

    Solariumpalvelua säätelevät yleiset säännökset koskien palvelun tarjoamista kuluttajalle [katso: Asiakkaille tarjottavat palvelut].

    UV-säteily aiheuttaa syöpää

    Solariumlaitteet tuottavat UV-säteilyä, joka ruskettaa ihoa, mutta voi myös polttaa ihon sekä aiheuttaa ihosyöpää. Yleisimmät ihosyövät, joilla on selvä yhteys UV-säteilyyn, ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja tummasolusyöpä eli melanooma. 

    Tyvi- ja okasolusyövät ovat yleensä hyvänlaatuisia ja kehittyvät pitkäaikaisen altistuksen seurauksena useimmiten vanhemmille ihmisille. Niitä esiintyy pääasiassa kasvoissa ja käsissä, jotka ovat jatkuvasti alttiina auringon säteilylle. 

    Pahanlaatuinen melanooma kehittyy tyypillisesti vartalon tai raajojen ihoon. Muista ihosyövistä poiketen melanoomaa esiintyy suhteellisen nuorilla ihmisillä. Ihon toistuva polttaminen lapsena tai nuoruudessa lisää riskiä sairastua melanoomaan. Myös solariumissa käymisen on todettu lisäävän riskiä sairastua melanoomaan. 

    UV-säteilyn määrälle tai altistumisen ajalle ei ole olemassa mitään kynnysarvoja. Toisin sanoen solariumien UV-säteilylle ei ole olemassa turvallista alarajaa. UV-säteily myös vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Voimakas UV-säteily voi aiheuttaa silmän sarveiskalvon tulehduksen eli lumisokeuden. Lisäksi pidemmän ajan kuluessa silmän mykiöön voi kehittyä samentumia ja jopa harmaakaihi.  

    Solariumpalvelun perustaminen

    Solariumtoiminta ei vaadi Säteilyturvakeskuksen (STUK:n) lupaa. Ennen solariumtoiminnan aloittamista solariumyrittäjän on kuitenkin tehtävä toiminnastaan ilmoitus kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Solariumien UV-säteilyn haitallisten terveysvaikutusten ehkäisemiseksi säteilylaissa on esitetty vaatimuksia ja rajoituksia solariumpalvelujen tarjoamiseen liittyen.


    Solariumtoimintaa koskeva lainsäädäntö

    Säteilylaki  (859/2018, 171-174 §:t) 

    Terveydensuojelulaki (763/1994 

    Säteilyturvakeskuksen määräys (S/11/2021)