Aiheen kuvaus

  • Laitteen aiheuttama säteilyaltistus

    Kun kauneudenhoidossa käytetään jotakin säteilylaitetta, hoidettava henkilö altistuu säteilylle. Altistuksella tarkoitetaan siis käytännössä laitteen kehoon kohdistaman säteilyn määrää. Altistusta verrataan edellisessä kappaleessa mainittuihin raja-arvoihin. Lähtökohtaisesti kosmeettisessa toimenpiteessä ei saa aiheuttaa raja-arvoa ylittävää altistusta eli kauneudenhoitolaitteen kehoon kohdistaman säteilyn määrän on oltava vähäisempi kuin raja-arvon sallima enimmäismäärä. 

    Kauneudenhoidossa liian voimakkaan altistuksen seurauksena on tyypillisesti lämpövaurioita, jotka voivat olla ihon pinnallisia palovammoja tai syntyä syvemmälle ihonalaisiin kudoksiin. Vaurioiden seurauksena voi syntyä myös pysyviä ihomuutoksia kuten arpeutumia tai pigmenttijälkiä. Säteilyn käyttöön liittyvien riskien vuoksi raja-arvot ylittävän altistuksen aiheuttaminen kauneudenhoidon toimenpiteessä ei ole yleensä sallittua. Säteilyturvakeskus voi tarvittaessa kieltää liian tehokkaiden laitteiden käytön. 

    Säteilyä tuottavia hoitolaitteita hankittaessa on huomioitava, että markkinoilla on useita sellaisia laitteita, jotka ovat liian tehokkaita kauneudenhoitopalveluissa käytettäviksi. Alla on muutamia esimerkkejä toimenpiteistä, joissa edellytetään lähes poikkeuksetta niin voimakkaan säteilyn käyttöä, ettei niitä voida suorittaa säteilylain asettamien vaatimusten mukaisesti muualla kuin terveydenhuollon toimintayksiköissä: 

    Laser 

    • Tatuoinninpoisto 
    • Karvanpoisto 
    • Ihon kuorinta 

    Valoimpulssilaitteet  

    • Karvanpoisto 
    • Ihomuutosten häivyttäminen 

    Ultraääni  

    • Veitsettömät kasvojenkohotukset 
    • Ihon kiinteytys HIFU-laitteilla 
    • Rasvakudoksen vähentäminen kavitaation avulla 




    Toimenpiteiden tarkemman turvallisuuden arvioimisen kannalta on ensisijaisen tärkeää pystyä määrittämään kudoksiin kohdistuva säteilyaltistus. Altistuksen arvioimiseksi on hyvä joko: 

    • Tiedustella valmista altistusarviota laitteesta eli tietoa siitä, miten laitteen aiheuttama altistus vertautuu raja-arvoihin tai 
    • Pyytää laitteen myyjältä mahdollisimman kattava tekninen dokumentaatio laitteesta ja kysyä apua altistuksen arvioinnissa ja raja-arvojen määrittämisessä STUKilta tai 
    • Tehdä arvio laitteen teknisten tietojen perusteella Kaljat-työkalun avulla. 

    Muutamissa erityistapauksissa raja-arvojen ylitys on kuitenkin sallittua. Säteilylaki sallii raja-arvojen ylityksen toimenpiteiden aikana, jos toimenpiteen turvallisuus voidaan luotettavasti osoittaa. Käytännössä luotettava turvallisuuden osoitus voisi olla esimerkiksi laitevalmistajan teettämä kliininen tutkimus, jossa on arvioitu säteilyaltistuksen turvallisuutta. Myös turvallisuusstandardin IEC/EN 60335-2-113 mukaisten laser- ja valoimpulssilaitteiden käyttö on sallittua, vaikka niiden aiheuttama altistus ylittäisi raja-arvot. 

    Säteilylainsäädännön uudistuksen yhteydessä vuonna 2018 valoimpulssilaitteille ja ultraäänilaitteille myönnettiin viiden vuoden siirtymäaika, joka päättyy 15.12.2023. Siirtymäajan aikana myös raja-arvot ylittävien valoimpulssi- ja ultraäänilaitteiden käyttö on yhä sallittua edellyttäen, että laitteiden käytöstä ei aiheudu terveydelle vaaraa. Siirtymäajan päättymisen jälkeen valoimpulssi- ja ultraäänilaitteiden aiheuttaman altistuksen tulee olla raja-arvoja vähäisempää, laitteiden tulee täyttää soveltuvan turvallisuusstandardin vaatimukset tai niiden käytön turvallisuudesta tulee olla luotettava osoitus. Muilla kuin valoimpulssi- ja ultraäänilaitteilla vastaavaa siirtymäaikaa ei ole, joten niiden aiheuttaman altistuksen tulee olla jo nyt raja-arvoja vähäisempää tai täyttää jokin edellä mainituista ehdoista, joiden perusteella raja-arvot ylittävän laitteen käyttö on sallittua.