Ämnesdisposition

  • Altistuksen raja-arvot 

    Säteilyn käyttöä kauneudenhoitotoimenpiteissä rajoitetaan altistuksen raja-arvoilla, joilla pyritään varmistamaan säteilyn käytön turvallisuus.  Raja-arvolla tarkoitetaan yksinkertaisesti sallittua enimmäismäärää kehoon kohdistuvalle säteilylle. 

    Raja-arvot on säädetty sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa 1045/2018.  Joillekin laitetyypeille on määritetty lievennetyt raja-arvot STUKin määräyksessä S/11/2021, joita voidaan soveltaa, jos muut määräyksessä asetetut ehdot täyttyvät. Näihin ehtoihin lukeutuu mm. vaatimus vasta-aiheiden määrittämisestä kirjallisesti. Vasta-aiheella tarkoitetaan sairautta tai muuta sellaista tilaa, joka estää hoidon turvallisen suorittamisen. Lisäksi asiakkaita tulee tiedottaa vasta-aiheista sekä toimenpiteisiin liittyvistä riskeistä ennen niiden suorittamista. 

    Ennen säteilyn käyttöön perustuvan kauneudenhoitopalvelun tarjoamisen aloittamista on syytä selvittää huolellisesti, koskeeko suunniteltua säteilyn käyttöä jokin raja-arvo. Useimmissa tapauksissa vastaus on kyllä. Raja-arvon selvittämiseksi tulee tutustua asetukseen 1045/2018 ja sen liitteisiin sekä määräykseen STUK S/11/2021. Joissain tapauksissa raja-arvon määrittäminenkin edellyttää pientä laskentaa, koska raja-arvo voi riippua säteilyn ominaisuuksista sekä altistuksen kestosta. Apua raja-arvon määrittämisessä ja laskennassa saa tarvittaessa STUKilta ja on suositeltavaa ottaa ennemmin rohkeasti yhteyttä kuin hankkia laite ja toivoa parasta. 

    Raja-arvoja sovelletaan muualla kuin terveydenhuollon toimintayksiköissä suoritettaviin kosmeettisiin toimenpiteisiin sekä sellaisiin terveydenhuollon toimintayksiköissä suoritettaviin kosmeettisiin toimenpiteisiin, jotka eivät edellytä terveydenhuollon lupaa. 

    Raja-arvoja ei sovelleta lainkaan terveydenhuollon toimintayksiköissä tapahtuvaan säteilyn käyttöön, jos toiminta on sisällytetty palveluja tarjoavalle yritykselle myönnettyyn lupaan. Raja-arvot eivät koske myöskään kauneushoitoloissa työntekijöihin kohdistuvaa altistusta, jota rajoitetaan työsuojelulainsäädännössä.