Aiheen kuvaus

  • Vaatimukset solariumtoiminnalle 

    Toiminnanharjoittaja vastaa solariumin käytön turvallisuudesta. Toiminnanharjoittajan tulee nimetä vastuuhenkilö ja huolehtia siitä, että silmiensuojaimia on saatavilla ja säteilyturvallisuus- ja käyttöohjeet ovat solariumtilassa esillä. Solariumin käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta ja ikärajan noudattamista tulee valvoa.  

    Vastuuhenkilö

    Toiminnanharjoittajan on nimettävä solariumlaitteen käyttöpaikalle vastuuhenkilö. Vastuuhenkilöitä voi olla yksi tai useampi riippuen solariumpaikan toiminnan laajuudesta. Myös toiminnanharjoittaja itse voi toimia vastuuhenkilönä. Nimetyn vastuuhenkilön tulee olla 18 vuotta täyttänyt. 

    Toiminnanharjoittajan huolehtimisvelvollisuuksiin kuuluu vastuuhenkilön perehdyttäminen tehtäviinsä.  Vastuuhenkilön tulee tuntea perusasiat solariumlaitteen käytöstä ja UV-säteilyn vaikutuksista. 

    Ainakin yhden vastuuhenkilön tulee olla paikalla, kun solariumlaite on käytettävissä. 

    Solariumlaite voi olla käytössä ainoastaan silloin, kun vastuuhenkilö on käyttöpaikalla läsnä ja pystyy tosiasiallisesti valvomaan, ettei alle 18-vuotias pääse käyttämään laitetta. Pelkästään asiakkaan henkilökohtaisen avaimen (esim. avain- tai jäsenkortti) käyttö solariumtilaan pääsemiseksi ja sen myötä laitteen käynnistäminen ilman henkilökunnan läsnäoloa ja valvontaa ei täytä säteilylain vaatimuksia.  

    Solariumlaitteet tulee olla sijoitettu tai niiden käyttö tulee olla järjestetty siten, että asiakas ei voi käyttää solariumlaitetta henkilökunnan sitä huomaamatta. Tämä koskee kaikkia solariumpaikkoja mukaan lukien uimahallit ja kuntosalit. 

    Solariumin käyttö on estettävä silloin, kun vastuuhenkilö ei ole käyttöpaikalla. Tämä koskee myös lyhyttä poistumista.  

    Kun vastuuhenkilö ei ole käyttöpaikalla läsnä tai ei esimerkiksi muiden työtehtävien tai lyhyen käyttöpaikalta poistumisen takia voi valvoa solariumiin tulevia asiakkaita ja laitteen käyttöä, on laitteen käyttö estettävä. Tämä tarkoittaa sitä, että solariumhuone tai liikehuoneisto on suljettava (esim. lukitsemalla huoneen ovi) tai laitteen käyttö on muuten estettävä (esim. kytkemällä laitteesta virta pois) aina, kun vastuuhenkilö ei ole paikalla.  

    Solariumia käyttävän nuoren henkilön ikä on tarkastettava.

    Vastuuhenkilön on tarvittaessa tarkastettava solariumlaitetta käyttävän henkilön ikä, jotta alle 18-vuotias ei pääse käyttämään solariumlaitetta.  

    Silmiensuojainten käytössä on opastettava 

    Vastuuhenkilö opastaa tarvittaessa asiakkaan silmien suojaamiseen. Pelkkä silmien sulkeminen ei anna riittävää suojaa UV-säteilyltä, joten silmiensuojaimia pitää käyttää. Silmiensuojainten käyttö on toiminnanharjoittajan vastuulla.  

    Laitteen teknisessä käytössä ja erityisesti rusketusajan asettamisessa tulee opastaa. 

    Vastuuhenkilö opastaa tarvittaessa asiakkaan laitteen turvalliseen käyttöön. Vastuuhenkilön antama opastus on erityisesti tarpeen, kun henkilö tulee solariumiin ensimmäisen kerran tai jos henkilö on itse kyvytön toimimaan solariumissa. Erityisesti ajastimen käyttöä (sopivan rusketusajan valitseminen ja asettaminen), solariumlamppujen valintaa ja pysäytysnappulan käyttöä koskeva opastus on olennaista. Asiakasta tulee opastaa olemaan ensimmäisellä kerralla solariumissa korkeintaan viisi minuuttia riippumatta siitä, onko iho ruskettunut vai ei.  

    Solariumissa ei pidä koskaan olla niin pitkään, että iho punoittaa käynnin jälkeen. Ensimmäisillä käyntikerroilla tulee olla erityisen varovainen. Solariumin käyntiaika pitäisikin säätää aina ihon sietokyvyn mukaan. Herkimpien ihotyyppien (I ja II) omaavien, joiden iho palaa herkästi eikä juuri rusketu, ei tulisi käyttää lainkaan solariumia. 

    Silmiensuojaimet

    Toiminnanharjoittajan huolehtimisvelvollisuuksiin kuuluu, että asiakas suojaa silmänsä solariumin käytön aikana ja että silmiensuojaimia on saatavilla käyttöpaikalla. Jos solariumin käyttöpaikalla myydään silmiensuojaimia tai suojalaseja eikä niitä ole ilmaiseksi saatavilla, voi syntyä tilanne, jossa asiakas ei suojaa lainkaan silmiään. Jos asiakkaalla ei ole käytössä silmiensuojaimia tai suojalaseja, on toiminnanharjoittajan tai vastuuhenkilön kieltäydyttävä tarjoamasta palvelua siihen sisältyvän terveyshaitan tai sen vaaran vuoksi. Silmien sulkeminen ei suojaa niitä riittävästi solariumin voimakkaalta UV-säteilyltä. 

    Solariumlaitteen käyttö- ja säteilyturvallisuusohjeet 

    Laitteiden käyttö- ja säteilyturvallisuusohjeiden on oltava vaatimustenmukaisia. Toiminnanharjoittajan on huolehdittava siitä, että solariumlaitteiden välittömässä läheisyydessä ovat laitteen käyttö- ja säteilyturvallisuusohjeet.  

    Säteilyturvallisuusohjeet

    Toiminnanharjoittajan on huolehdittava, että solariumlaitteen käyttöpaikalla on näkyvästi esillä tiedot solariumlaitteen tuottaman ultraviolettisäteilyn aiheuttamista vaaroista ja altistuksen rajoittamisesta. STUK:n juliste ”Solariumin ikäraja on 18 vuotta” kattaa säteilyturvallisuuteen liittyvät ohjeet. Kirjallisista ohjeista huolimatta vastuuhenkilön tulisi opastaa asiakasta solariumlaitteen oikeaan ja turvalliseen käyttöön varsinkin ensimmäisillä käyttökerroilla.  

    Liikehuoneistossa, jossa maksuautomaatti sijaitsee eri tilassa kuin solariumlaite, tulee maksuautomaatin luona olla käyttöohjeen lisäksi säteilyturvallisuusohjeet. 

    Maksuautomaatin luona ja yksittäisessä solariumhuoneessa STUK:n juliste ”Solariumin ikäraja on 18 vuotta” katsotaan riittäväksi ohjeeksi UV-säteilyturvallisuuden osalta.  

    Solariumin käyttäjälle ei saa antaa sellaista tietoa, joka on ristiriidassa STUK:n julisteen mukaisen säteilyturvallisuutta koskevan tiedon kanssa. Esimerkiksi sellaista väitettä, että solariumin käyttö edistää terveyttä tai parantaa sairauksia, ei tule esittää. Ei myöskään tule suositella, että ennen solariumiin menoa käytetään kosmetiikkaa, esim. voiteita tai muita sellaisia tuotteita, joiden väitetään edistävän rusketusta. 

    UV-säteilylle ja valolle herkistävistä lääkeaineista varoittavia tietoja ei vaadita solariumhuoneeseen, mutta niitä saa olla esillä. Tiedotteet, joissa on luettelo kyseisistä lääkeaineista ja tuotenimiä, eivät välttämättä ole kattavia eivätkä ajantasaisia. Jos luettelon haluaa pitää esillä, olisi suositeltavaa lisätä tieto siitä, että luettelossa mainitut lääkeaineet ovat esimerkkejä. Näin lista ei antaisi virheellistä tai puutteellista tietoa. 

    Ohjeet solariumlaitteen säätimien/näppäinten käyttöön

    Terveyshaitan ehkäisemiseksi säteilyturvallisuusohjeiden lisäksi solariumhuoneessa pitää olla ohjeet laitteen ajastimen ja muiden laitteeseen liittyvien toimintojen, esimerkiksi hätä-seis -painikkeen tai lamppujen valintaan liittyvien painikkeiden käytöstä. Ohjeet tulee olla saatavilla, vaikka solariumasiakasta opastettaisiin laitteen käyttöön suullisesti. 


    Solariumlaitteet ja -lamput

    Solariumpalveluissa käytettävien solariumlaitteiden ja -lamppujen tulee myös täyttää muutamia vaatimuksia. 

    Solariumlaitteiden ajastimien asetuksien tulee olla sellaiset, että solariumin käyttö on turvallista. Koska ensimmäisellä solariumlaitteen käyttökerralla altistusaika saa olla enintään 5 minuuttia, myös lyhin asiakkaan valittavissa oleva solariumaika saa olla enintään 5 minuuttia. Pisin käyttäjän valittavissa oleva solariumaika puolestaan saa olla enintään 33 minuuttia. Toisin sanoen laitteen ajastin on siis vaatimustenvastainen, jos lyhin valittavissa oleva solariumaika on pidempi kuin 5 minuuttia tai pisin valittavissa oleva aika yli 33 minuuttia. 

    Laitteiden tuottama UV-säteily ei saa olla liian voimakasta. UV-säteilyn voimakkuus riippuu laitteessa käytetyistä lampuista. Rikkoutuneita tai vanhoja lamppuja vaihtaessa palveluntarjoajan tuleekin varmistua siitä, että vaihtolamput ovat soveltuvia kyseisessä solariumlaitteessa käytettäväksi. Laitevalmistaja on yleensä määritellyt laitteen käyttöohjekirjassa laitteessa käytettäväksi soveltuvat lamppumallit. Uudempien solariumlaitteiden arvokilvessä ja ohjekirjassa voi olla myös ns. ekvivalenttikoodi, jonka perusteella laitteeseen pystyy valitsemaan soveltuvat lamput. Ekvivalenttikoodi ilmoitetaan muodossa: 

    100-R-(17-22)/(2,1-2,9) 

    Koodin ensimmäinen numero kertoo soveltuvan lampun nimellistehon watteina. Numeroa seuraava kirjain kertoo, onko lamppu varustettu heijastimella ja mahdollisen heijastimen tyypin. Loppuosa kuvaa lampun tuottaman UV-säteilyn ominaisuuksia ja vaihtolampuille sallitun vaihteluvälin. 

    Vaihtolampun nimellistehon ja heijastimen tyypin tulee vastata ekvivalenttikoodissa ilmoitettuja. Tämän lisäksi UV-säteilyn ominaisuuksia kuvaavien arvojen tulee osua ekvivalenttikoodin vaihteluvälin sisään. Esimerkiksi koodilla 100-R-20/2,5 varustettua lamppua saa siis käyttää laitteessa, jossa on yllä olevan esimerkin mukainen ekvivalenttikoodi. 

    Solariumlaitteiden suurimmasta sallitusta UV-säteilyn määrästä on säädetty STUKin määräyksessä.