Aiheen kuvaus

  • Ihoa rikkovat hoidot

    Ihoa rikkovia palveluita ovat esimerkiksi tatuoinnit, pigmentoinnit, lävistykset, injektiohoidot, erilaiset neulaushoidot ja muut ihon pintakerrosta lävistävät, hankaavat tai poistavat hoidot. Tyypillisesti hoidossa muodostuu kontakti veren kanssa tai ihon pintakerros ohenee merkittävästi. Tämän osion tavoitteena on, että palveluntarjoaja osaa tunnistaa palvelunsa vaarat, suunnitella toiminnan turvalliseksi, ja että toiminnanharjoittajalla on hygienian varmistamiseksi ja infektioiden ehkäisemiseksi riittävä tietämys välineiden huollosta, työtavoista sekä työtilojen puhdistamisesta.  

    Huom! Jotkut ihoa lävistävät hoidot ovat terveydenhuollon toimintaa. Tällaisia ovat esimerkiksi botuliinipistokset, PRP-hoidot, kirurgia ja voimakkaat, luokan IV laserhoidot. Tässä osiossa käsitellään sellaisia palveluita, jotka eivät ole terveydenhuollon lupaa edellyttävää toimintaa.

    Ihoa rikkovien hoitojen tarjoaminen ei ole luvanvaraista toimintaa eikä vaadi ennakkoon hyväksyntää viranomaiselta. Suomessa ei ole tarkkoja tutkinto- tai pätevyysvaatimuksia erilaisten hoitojen tarjoamiselle. Ihoa rikkovissa hoidoissa riskit ovat kuitenkin merkittäviä ja palveluntarjoajalla on erityisen tärkeää olla riittävä osaaminen esimerkiksi seuraavista osa-alueista:

    • Hygienia ja aseptiikka
    • Ihmisen anatomia
    • Palveluiden vasta-aiheet ja asiakkaan terveydentilan merkitys turvallisuudelle (sairaudet, lääkitykset)
    • Ensiapu onnettomuustilanteissa ja asiakkaan ohjaaminen jatkohoitoon
    • Tiedot käytetyistä tuotteista ja niiden käyttöohjeista ja -rajoituksista.


    Perehdytä asiakas hyvin ennen toimenpidettä

    Huolehdi, että asiakas saa kaikki tarvittavat tiedot palvelun riskeistä ja esimerkiksi tarvittavasta valmistautumisesta ennen palveluun saapumista [katso: Tietojen anto ja asiakassopimukset]. Huolehdi, että asiakas ymmärtää jälkihoito-ohjeet ja pääsee tarvittaessa palaamaan niihin kotonakin. Käy läpi, millaisissa tilanteissa asiakkaan on tärkeä ottaa yhteyttä palveluntarjoajaan tai hakeutua lääkärin hoitoon. 

    Käytä tuotteita ja laitteita käyttöohjeiden mukaan

    Tuotteet, laitteet ja tarvikkeet asettavat omat vaatimuksensa palveluiden toteuttamiselle. Lainsäädäntö ei ota kantaa esimerkiksi kosmetologin käyttämän mikroneulauslaitteen neulan pituuteen tai esimerkiksi siihen, millaisia tuotteita ihoa rikkovien hoitojen yhteydessä voi käyttää.  Tuote- ja laitevalmistajat sen sijaan voivat määritellä esimerkiksi käyttöohjeissa ehtoja ja rajoituksia turvallisen käytön varmistamiseksi. Palveluntarjoajan vastuulla on käyttää tuotteita ja laitteita käyttöohjeiden mukaisesti. 

    Kosmetiikkatuote ei ole koskaan tarkoitettu injisoitavaksi neulalla. Myös esimerkiksi mikroneulaushoidon yhteydessä palveluntarjoajan on arvioitava, millaista tuotetta palvelun yhteydessä on turvallista käyttää. Kevyt, imeytymistä tehostava ihon pintakäsittely asettaa esimerkiksi tuotteen mikrobiologiselle laadulle ja ainesosille varsin erilaiset vaatimukset, kuin syvemmälle ihoon tähtäävä, verikontaktin sisältävä käsittely. 

    Terveydensuojelu ihoa rikkovissa hoidoissa

    Terveydensuojelun tavoitteena on ehkäistä, vähentää ja poistaa elinympäristössä esiintyviä tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa ihmisille terveyshaittaa. Toimenpiteisiin, joissa läpäistään iho, liittyy erityinen hygieniariski. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat toimitilojen terveydellisiä olosuhteita.

    Sterilointi

    Jos toimenpiteeseen sisältyy ihon tai limakalvon läpäisy tai toimenpiteessä käytettävä väline on joko suoraan tai välillisesti kosketuksissa rikkoutuneen ihon tai limakalvon kanssa (esim. kuppauksessa veren välityksellä), on välineiden oltava steriilejä.

    Lue tarkemmin sterilointiin liittyvistä toimintatavoista sekä eri sterilointimenetelmistä: Sterilointi.

    Hygieeniset työtavat ja suojakäsineet

    Ihon käsittelyssä ja läpäisyssä on noudatettava hyviä hygieenisiä työtapoja: huolehditaan käsihygieniasta ja, että jokaisella toimenpidekerralla on käytössä hygieenisesti säilytetyt hoitotuotteet ja toimenpidevälineet. Työvaatteet vaihdetaan päivittäin ja heti, kun ne ovat likaantuneet. 

    Aina kun kosketaan verta, eritteitä tai asiakkaan limakalvoa on käytettävä tehdaspuhtaita suojakäsineitä. Toimenpiteissä, joissa iho tai limakalvo läpäistään, on käytettävä steriilejä suojakäsineitä. Lue lisää: Hygieeniset työtavat

    Tunnista ja dokumentoi

    Tunnista ja dokumentoi palvelun vaarat ja laadi tarvittaessa turvallisuusasiakirja. Ihoa rikkovat hoidot ovat aina korkean riskin palveluita ja turvallisuusasiakirjan laatiminen on aina hyödyllistä, vaikkei sitä suoranaisesti lainsäädännössä edellytettäisi [katso: Turvallisuusasiakirja ja vaarojen tunnistaminen]

    Järjestä palvelun onnettomuuskirjanpito ja seuraa erilaisia havereita ja vaaratilanteita. Ilmoita vakavista onnettomuuksista ja vaaratilanteista viranomaiselle [katso: Onnettomuudet ja haittailmoitukset]

    Tehtävä:
    Kuuntele, keskustele ja verkostoidu myös turvallisuusasioissa - millaisia odottamattomia reaktioita ja vaaratilanteita kollegoille on tapahtunut asiakastyössä? Kerro omista kokemuksistasi ja miettikää yhdessä, millaisia hyviä turvallisuuskäytäntöjä vuosien varrella on karttunut. Turvallisuuden kehittäminen voi olla myös antoisaa yhteistyötä.